Lagring og spredning av husdyrgjødsel

Mest spredning av husdyrgjødsel på eng

Publisert:

Praksis rundt lagring og spredning av husdyrgjødsel har stor betydning for utslipp av ammoniakk fra jordbruket. I 2000 var det 46 200 driftsenheter som lagret husdyrgjødsel og 3,62 millioner dekar jordbruksareal som ble gjødslet.

Jordbruket står i dag for om lag 95 prosent av utslippene av ammoniakk til luft i Norge. Kildene til ammoniakkutslipp innenfor jordbruket er husdyr, handelsgjødsel og ammoniakkbehandling av halm, med husdyra som viktigste kilde. Utslippene fra husdyr er sterkt knyttet til antall dyr og skjer fra husdyrrom, fra lager for husdyrgjødsel og fra jorder der husdyrgjødsel blir spredd. Utslipp skjer også når dyr er på beite.

Ifølge Gøteborg-protokollen skal utslippene av ammoniakk i Norge i 2010 ikke overstige nivået i 1990. For å få et bedre datagrunnlag om lagring og spredning av husdyrgjødsel gjennomførte Statistisk sentralbyrå på oppdrag for Landbruksdepartementet en utvalgsundersøkelse i 2000.

Undersøkelsen i 2000 omfattet driftsenheter med et husdyrhold tilsvarende minst 1,0 gjødseldyrenhet. (Gjødseldyrenhet er en enhet for husdyr definert etter mengde næringsstoff som dyra skiller ut i gjødsel og urin. Én gjødseldyrenhet tilsvarer 1 mjølkeku, 3 avlspurker, 7 vinterfôra sauer/geiter, 80 høner osv.) Videre var undersøkelsen avgrenset til driftsenheter som søkte produksjonstilskudd i jordbruket per 31. juli 2000. Husdyrholdet på driftsenheter som ikke søkte tilskudd, er ubetydelig.

Bløtgjødsel dominerende lagringsmåte

I 2000 var det 46 200 driftsenheter som hadde husdyrhold tilsvarende minst 1,0 gjødseldyrenhet. På disse driftsenhetene ble det produsert en gjødselmengde tilsvarende 867 500 gjødseldyrenheter. Hovedparten av gjødsla ble lagret som bløtgjødsel. 67 prosent av gjødsla ble lagret som bløtgjødsel i gjødselkjeller og 9 prosent i gjødselkum. Lager for fastgjødsel og land sto for 19 prosent, mens innendørs talle/dypstrø utgjorde 4,5 prosent.

64,5 prosent av gjødsla kom fra driftsenheter med storfe som viktigste husdyr, mens 14,5 prosent kom fra driftsenheter med sau eller geit. Svinehold sto for 12 prosent, fjørfe for 8 prosent og hest, pelsdyr og kanin for 1 prosent av produsert mengde gjødsel.

3,62 millioner dekar jordbruksareal ble tilført husdyrgjødsel

Spredning av husdyrgjødsel er først og fremst knyttet til driftsenheter med husdyr, men ikke alle sprer husdyrgjødsel hvert år. Av i alt 46 200 driftsenheter med husdyr var det 42 300 som spredde husdyrgjødsel på eget jordbruksareal i 2000. 39 200 driftsenheter spredde gjødsel bare fra egne dyr, mens 3 100 mottok gjødsel fra andre. 5 200 driftsenheter solgte eller leverte gjødsel til andre. Forskjellen mellom leveranse og mottak utgjøres hovedsakelig av leveranse til driftsenheter uten husdyrhold.

I alt ble 3,62 millioner dekar jordbruksareal gjødslet. Det utgjorde 47 prosent av jordbruksarealet i drift på driftsenheter med husdyr. Driftsenheter med storfe som viktigste husdyr dreiv 78 prosent av jordbruksarealet det ble spredd husdyrgjødsel på.

70 prosent av spredearealet var eng til slått og beite

Spredning av husdyrgjødsel er i stor grad knyttet til areal av eng. Det var knapt 30 000 driftsenheter som spredde husdyrgjødsel på 2,53 millioner dekar av eng minst én gang i 2000. Spredning av husdyrgjødsel er av størst betydning om våren og om sommeren, og da før og etter slått eller beiting. I 2000 ble 2,20 millioner dekar eng gjødslet om våren og 1,63 millioner dekar gjødslet om sommeren. Tap av ammoniakk skjer hovedsakelig i forbindelse med spredning av gjødsla og før gjødsla trenger ned i jorda. Tapsprosenten øker blant annet med minkende nedbør og økende temperatur.

For å lette spredning av husdyrgjødsel blir vann ofte blandet i gjødsla. Nyere forskning har også vist at innblanding av vann i gjødsla reduserer tap av ammoniakk. I 2000 var det 19 500 driftsenheter som tilsatte vann i gjødsla før spredning. Det berørte engarealet utgjorde 1,89 millioner dekar.

Også nytt spredeutstyr som utstyr for direkte nedfelling og stripespreder gir stor reduksjon av ammoniakktapet. Foreløpig blir dette utstyret brukt i lite omfang. Resultatene viser at knapt 1 800 driftsenheter brukte direkte nedfelling eller stripespreder på 7,4 prosent av engarealet det ble spredd husdyrgjødsel på.

Tre fjerdedeler av spredd gjødsel på åpen åker ble moldet ned innen 12 timer

I 2000 var det 31 600 driftsenheter som spredde husdyrgjødsel på åpen åker. I alt ble det spredd gjødsel på 1,18 millioner dekar av åpen åker minst én gang i løpet av året. Areal av åpen åker inkluderer i denne sammenheng også areal av eng som ble pløyd og tilsådd på nytt.

For tap av ammoniakk er tid fra spredning til nedmolding en viktig faktor. Ammoniakktapet blir minst dersom det går kort tid fra spredning til nedmolding. Resultatene fra undersøkelsen viser at gjødsla ble nedmoldet fra 4 til 12 timer etter spredning på 59 prosent av arealet, mens det på 24 prosent av arealet gikk mer enn 12 timer. 16 prosent av arealet ble nedmoldet innen 4 timer.

 

Tabeller

Kontakt