84079_not-searchable
/inntekt-og-forbruk/statistikker/arv/aar
84079
Flere får mer i arv
statistikk
2012-08-28T10:00:00.000Z
Inntekt og forbruk
no
arv, Arveavgift (opphørt), arv, gaver, mottakereSkatt for personer, Inntekt og forbruk
false

Arveavgift (opphørt)2010

I 2013 ble det vedtatt å avskaffe arveavgiften. Vedtaket har virkning fra 1. januar 2014. Dette er siste publisering med arveavgiftsstatistikk.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flere får mer i arv

Antall mottakere av avgiftspliktig arv og arvens verdi økte fra 2009 til 2010. Det var også en økning i antall gaver med høy verdi i denne perioden. Nytt for arveavgiftsstatistikken for 2010 er at arv og gaver spesifiseres etter objekttype.

Arveavgiftsstatistikken for 2010 oppgir objekttype, ikke bare antall mottakere og verdien på det som er arvet eller gitt i gave. Det er kontanter, fritidseiendom og boligeiendom som er mest vanlig å arve eller få i gave.

Boligeiendom utgjør halvparten av arven

Verdien av boligeiendom utgjør nær 60 prosent av avgiftsgrunnlaget for arvemottakerne i 2010, mens kontanter utgjør 25 prosent av grunnlaget. For mottakerne av gaver utgjør boligeiendom 30 prosent av avgiftsgrunnlaget, mens kontanter utgjør 39 prosent. 32 prosent av mottakerne arvet ulike typer gjeld, mens 17 prosent av de som mottok avgiftspliktig arv valgte frafall til fordel for neste arverekke.

Flere får mer

Det var færre mottakere av gaver til en verdi under 800 000 i 2010 enn i året før. Det var riktignok nesten 6 prosent flere mottakere av arv og gaver til en verdi mellom 800 000 og 1 million kroner. Flere enn én av tre av mottakerne fikk mellom 1 og 2 millioner kroner i arv eller i gave. Gaver til en verdi over 2 millioner kroner har steget med nesten 13 prosent, både når det gjelder antall mottakere og verdien på objektene. Det er veksten i verdien på arv over 2 millioner kroner som i stor grad utgjør veksten i gjennomsnittsarven. Gjennomsnittsarven utgjorde 1,4 millioner kroner i 2010.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken bygger på et uttrekk fra Skatteetatens arveavgiftssystem og gir tall for både rådighetsdato og vedtaksdato. Rådighetsdato er datoen da mottaker får råderett over arven/gaven, mens vedtaksdato er datoen skattekontoret fatter vedtak om avgift i saken. Statistikken omfatter kun avgiftspliktig arv og gave i private skifter. Man er avgiftspliktig for mottatt arv eller gave til en verdi under 470 000 kroner dersom man har mottatt arv eller gave fra samme giver tidligere, og samlet verdi overstiger fribeløpet. En mottaker kan ha mottatt en andel av et objekt, for eksempel halvparten av en bolig, eller flere enheter av samme objekttype. Samme mottaker kan ha mottatt flere objekttyper.

Tabeller: