Et krevende år for industrien

Publisert:

2016 ble et tungt år for foretak innen industri og bergverksdrift. Oljeprisfallet reduserte etterspørselen i petroleumsrettet leverandørindustri, som igjen førte til en nedgang i omsetning og sysselsetting totalt sett.

Forskjellen mellom foretak og virksomhet

Strukturstatistikk blir publisert både på foretaksnivå og virksomhetsnivå. Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for virksomheter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring, kan ha virksomheter med aktivitet i andre næringer. Foreløpige tall publiseres på foretaksnivå, mens endelige tall publiseres på virksomhetsnivå.

Oljeprisfallet preger hele industrien

Omsetningen til foretakene i norsk industri er i betydelig grad avhengig av aktiviteten innen utvinning av olje og gass. Synkende oljepris de siste årene har ført til redusert investeringsaktivitet innen oljenæringen, som igjen har gitt lavere etterspørsel etter produktene levert av petroleumsrettet leverandørindustri, viser statistikken Strukturstatistikk for industri og bergverksdrift.

Resultatet er et dramatisk fall i omsetningen til foretak innen maskinindustrien og bygging av skip og oljeplattformer. I tillegg kan nedgangen i metallvareindustrien, dataindustri og elektrisk utstyrsindustri samt maskinreparasjon og –installasjon delvis knyttes til oljeprisfallet. I sum forklarer dette mye av det totale omsetningsfallet på 4,9 prosent i norsk industri fra 2015 til 2016.

Industrinæringene som leverer varer og tjenester til olje- og gassnæringen er arbeidsintensive, og den reduserte aktiviteten i 2016 førte til betydelig nedgang i sysselsettingen. Samlet sett gikk industrisysselsettingen ned med 5,3 prosent.

Økte matvarepriser gir omsetningsvekst

Selv om viktige deler av norsk industri ble negativt påvirket av investeringsnedgangen innen utvinning av olje og gass, så finnes det industrinæringer som viser en helt annen trend.

Næringsmiddelindustrien har opplevd en omsetningsvekst gjennom mange år, og viser en økt veksttakt fra året før. Dette skyldes i stor grad økte priser innen fisk og kjøttvarer. Den største omsetningsveksten var innen bearbeiding og konservering av fisk, og er i stor grad drevet av økte laksepriser.

Den svært høye omsetningsveksten i produksjon av oljer og fettstoffer skyldes omstrukturering av et konsern som gir utslag på foretaksnivå. Omsetningen dekker i dette tilfellet et rent salgsledd som ikke vil være dekket i de endelige tallene på virksomhetsnivå.

Figur 1

Figur Industri og bergverksdrift, 2016*. Klikk på bildet for større versjon.

Nytt datagrunnlag for sysselsetting

Strukturstatistikken er fra og med 2015 basert på et nytt datagrunnlag for lønnstakere. Hovedkilden fram til og med 2014 var NAVs Arbeidstakerregister (Aa-registeret). I 2015 ble rapporteringen til NAV til dette registeret samordnet med rapportering av lønns- og personelldata til Skatteetaten og SSB. Det felles rapporteringssystemet kalles a-ordningen. A-ordningen gir generelt et bedre datagrunnlag ved at det er mer korrekt på individnivå, samt at det dekker flere lønnstakerforhold enn Aa-registeret. I Aa-registeret var ikke ansatte som arbeidet mindre enn 4 timer per uke i gjennomsnitt inkludert.

 

Kontakt