141151_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/byggeareal/maaned
141151
Små endringer i byggetillatelser til bolig
statistikk
2014-04-28T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Svalbard
no
byggeareal, Byggeareal, byggeaktivitet, fullførte bygg, igangsatte bygg, bygningstyper (for eksempel eneboliger, fritidsboliger, næringsbygg), bruksareal, boliger, leiligheter, hus, boligbygging, hytterBygg, bolig og eiendom, Bygg og anlegg, Bygg, bolig og eiendom, Svalbard
false
Statistikken måler utvikling i byggevirksomheten. Sesongjusterte tall viser at antall igangsettingstillatelser til nye boliger gikk ned 1 % fra februar til mars 2014.

Byggearealmars 2014

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Små endringer i byggetillatelser til bolig

Antall igangsettingstillatelser til nye boliger gikk ned 1 prosent fra februar til mars, viser sesongjusterte tall. Sett bort fra januar i år og juli i fjor, har ikke det sesongjusterte tallet vært lavere siden februar 2012.

Registrerte igangsettingstillatelser. Sesongjustert, trend og ujustert. Foreløpige tall
Mars 2014
SesongjustertTrendUjustert
Prosentvis endring fra forrige månedProsentvis endring fra forrige månedAntallSiste 12-måneders periodeProsentvis endring fra forrige 12-måneders periode
Boliger-0,9-1,22 42528 505-8,8
 
Bruksareal, 1000 m2
Boliger7,10,0340,83 958,5-5,5
Andre bygg8,90,1544,95 397,10,6

Tallene varierer en god del fra måned til måned, men den langsiktige trenden viser nå en svak nedadgående utvikling i antall igangsettingstillatelser til nye boliger siden september i fjor.

Oppgang for andre bygg enn boliger

De sesongjusterte tallene viser at antall kvadratmeter bruksareal for andre bygg enn boliger, som det ble gitt igangsettingstillatelser til, økte med 9 prosent fra februar til mars.

Tillatelse til 28 500 nye boliger siste tolvmånedersperiode

I siste tolvmånedersperiode ble det gitt igangsettelsestillatelse til 28 500 nye boliger. Det er en nedgang på 9 prosent fra forrige tolvmånedersperiode.

Det ble gitt tillatelse til bygging av 5,4 millioner kvadratmeter bruksareal til annet enn bolig i løpet av siste tolvmånedersperiode. Det er 0,6 prosent mer enn perioden før.

Registrerte igangsettingstillatelser må ikke forveksles med igangsatt byggingÅpne og lesLukk

Igangsettingstallene i byggearealstatistikken bygger på datoer for når tillatelsene registreres av kommunene i Matrikkelen. At det gis en igangsettingstillatelse, innebærer ikke alltid at bygging settes i gang umiddelbart. Særlig i nedgangstider vil det kunne være en del byggeprosjekter som ikke blir satt i gang, eller som blir utsatt etter at tillatelse for bygging er gitt. Når byggeaktiviteten vender fra et lavt til et høyt nivå, eller omvendt, kan dette få betydning for tolkingen av statistikken.

Du kan også lese mer om statistikkens feilkilder i Om statistikken .

Statistikken omfatter ikke ombygging av eksisterende bygningsmasseÅpne og lesLukk

Byggearealstatistikken omfatter foreløpig ikke boliger som kommer til ved ombygging av eksisterende bygningsmasse (for eksempel nye boliger som kommer til ved at næringsareal blir gjort om til boligareal).

Når en gammel bygning rives ned til grunnmuren og bygges opp igjen, regnes det som nybygg. Når reisverket ikke rives ned, regnes det som ombygging.

Du kan også lese mer om statistikkens omfang i Om statistikken .