Etter Nora på førsteplass følger Emma og Ella som de mest populære jentenavnene. Det viser nye tall fra navnestatistikken.

– Nora er en kortform av Eleonore, og dukket opp i kjølvannet av Ibsens «Et dukkehjem». Nora var lite brukt mellom 1940 og 1980, men så kom et oppsving sammen med mange andre korte jentenavn som slutter på «a», forteller seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB.

Nora var også toppnavn i 2012 og 2014, og kom på andreplass i 2019. Det er det tredje mest brukte jentenavnet etter årtusenskiftet, etter Emma og Sara.

54 prosent av jentene som ble født i 2020 fikk et navn som slutter på «a». I 1947 var tilsvarende andel 12,5 prosent.

Guttenavn fra bibelen

Jakob eller Jacob kom inn på topp 10-listen i 2013, og har siden tatt førsteplassen både i 2017, 2019 og 2020.

– Jakob er et hebraisk navn av ukjent opphav, og er et typisk bibelnavn. Når vi finner Noah på tredje, Filip på femte og Lucas på syvendeplass, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn lever i beste velgående. 1,5 prosent nyfødte fikk slike navn rundt 1950, og i 2006 var andelen på 22,5. Siden har den gått litt ned og er nå 20,4 prosent, sier Ouren.

På andreplass på guttelisten finner vi navnet Emil, mens Oliver er på fjerdeplass.

Les også: Bibelnavn fortsatt populært, men vi er mindre kristne

Figur 1. Utviklingen av popularitet for Nora og Jakob
Utviklingen av popularitet for Nora og Jakob.

Utviklingen av popularitet for Nora og Jakob.

Inspirert av Harry Potters ugle?

Et navn som er verdt å merke seg i år, er Hedvig. Det siste året har navnet gjort et stort hopp fra 70. plass til 40. plass på listen.

– For de som kjenner historien om Harry Potter, er uglen Hedvig en kjent karakter. Den første boken om Harry Potter ble utgitt i 1997. Mange av dem som leste om Harry Potters magiske verden som barn eller ungdom, er nå voksne. Det vites ikke sikkert, men kanskje noen har latt seg inspirere av Harrys kloke ugle når de selv har fått barn, sier Ouren.

Navnepopulariteten går ofte i lange bølger. Ofte er det opp mot 120 år mellom toppene. Hedvig hadde topp 1900-1910, før det dalte og var nesten borte i lang tid. Fra 1990 har bruken steget jevnt, før det har gjort et hopp det siste året.

Stabile navnevalg

Det er to nye navn på jentenes topp 10-liste i år: Emilie og Leah. Sara er for første gang siden 1999 ikke lenger blant topp 10. Heller ikke Ada, som var blant de ti mest populære jentenavnene i 2019, er å se på listen i år.

På guttenes topp 10 er det kun ett nytt navn. Det er Liam, som har overtatt for Aksel. Liam er opprinnelig irsk og er en variant av William. Liam er ett av de nye navnene, nesten ukjent før 2000, og har vært populært siden 2010.

Hvor mange heter det samme som deg? Søk her!

Figur 2. Topp ti av alle navn 2020
Topp ti av alle navn 2020.

Kjært barn får mange navn

Andelen som har flere fornavn synker, men det blir stadig mer populært med mange «etternavn».

Ifølge den norske navneloven, har en kun lov til å ha ett enkelt eller dobbelt etternavn med bindestrek mellom. Dersom en ønsker å ha flere «etternavn» i tillegg til dette, blir disse regnet som «mellomnavn». Denne typen mellomnavn forekommer stadig oftere.

– Bruken av mellomnavn ser vi nå hos 53,2 prosent av de nyfødte. I tillegg får 7,9 prosent bindestrek i etternavnet, noe som er en liten nedgang fra tidligere år, sier Ouren.

20,8 prosent av jentene og 18,2 prosent av guttene får nå flere fornavn. Dette inkluderer 0,6 prosent med bindestrek.

Bruken av etternavn som slutter på «sen» har sunket jevnt og trutt, men steg litt det siste året til 14,5 prosent, mot 22,4 prosent i 1995. I hele befolkningen er andelen nå 19,6 prosent.

– Det har også blitt færre ekte patronymer, altså navn som ender på -datter eller -sønn. I 2010 fikk 134 barn etternavn som endte på datter og 42 stykker som endte på sønn. I fjor fikk kun halvparten så mange denne typen etternavn, sier seniorrådgiver Ouren.

Lokale forskjeller i topplistene

Toppnavnene i områdene varierer. Selv om Jakob er mest brukt i hele landet, er det bare i Rogaland han topper. Mohammed i ulike skrivemåter topper fortsatt i Oslo. Filip er mest brukt i Viken og Innlandet. Emil topper i de tre regionene Agder, Trøndelag og Nordland. William er på topp i Troms og Finnmark.

Nora er toppnavn i syv fylker, men ligger på 5. plass i Oslo. Der topper Maja foran Sofia og Iben.

– Iben er spennende. Det er bare i Oslo hun er på listene, og hovedsakelig i bydelene Bjerke (2,6 pst), Nordstrand (2,4 pst) og Grünerløkka (1,9 pst), forteller Ouren.

Ellers finner vi Olivia på topp i Viken, og som nummer to i Agder, Vestland og Troms og Finnmark. Tiril er nummer to i Innlandet. Anna ligger som nummer to, foran Selma i Møre og Romsdal. De populære norske artistene Aurora og Sigrid har også satt sitt preg på noen av de lokale topplistene. Aurora er på topp tre i Vestfold og Telemark, mens Sigrid kaprer tredjeplassen i Nordland.

Vi har hatt en regionreform i Norge, og i tabellene våre finner du oversikt over navnene i de nye regionene. Imidlertid er det de gamle fylkene som egentlig er mest relevante, og her kan du også se tabeller for disse og for noen av de største kommunene.

Les også: Si meg hva du heter, så skal jeg fortelle deg hvilket år du er født!

Figur 3. Navnetoppen 2020
Navnetoppen 2020. Hele landet, Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger.

Navnetoppen 2020. Hele landet, Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger.

Marie på topp

Anne er det vanligste første fornavnet i Norge når vi ser på hele befolkningen.

– Hvis vi summerer opp alle navn til alle kvinner, er det 58 852 som har Anne som første fornavn. På andreplass finner vi Inger. 27 935 stykker heter Inger i Norge, forteller Ouren.

Ser vi derimot på alle fornavn er det Marie som er mest brukt. Det er 73 696 som har Marie som et av sine fornavn.

Marie var også det vanligste fornavn nummer to i 2020. Da fikk 350 jenter Marie som annet fornavn, foran Sofie/Sophie med 308. På guttesiden var det flest Alexander/Aleksander med 238, fulgt av Andre med 158.

Les også: Uvanlige navn – før og nå