Arbeid

Redusert arbeidstid for skift- og turnusarbeidere gir små utslag i økonomien

Publisert:

Statistisk sentralbyrå har utredet budsjettmessige- og makroøkonomiske konsekvenser av Turnusutvalgets forslag til endringer. Redusert arbeidstid for skift- og turnusarbeidere vil gi små utslag i norsk økonomi.

Det viser beregninger i en rapport Roger Bjørnstad og Inger Holm har skrevet. På oppdrag for det Regjeringsutnevnte Turnusutvalget har de beregnet økonomiske virkninger av forslag om redusert arbeidstid for skift- og turnusarbeidere.

Beskjedne utslag i makroøkonomien

SSB har foretatt alternative beregninger. Resultatene er gjengitt som avvik fra en referansebane for norsk økonomi, slik at en kan vurdere hvordan de ulike arbeidstidsreformene isolert sett virker på økonomien. Resultatene preges av at omfanget av de alternativene som er beregnet er svært beskjedne sammenlignet med størrelsen på norsk økonomi. Utvalgets forslag innebærer for eksempel at den gjennomsnittlige avtalte arbeidstiden for heltidsstillinger kun reduseres med 0,04 prosent.

Selv om utslagene er små i makroøkonomien, innebærer forslaget mer for enkelte næringer og for de offentlige finansene. Således avhenger resultatene av om det gis lønnskompensasjon til de som berøres av reformen og av om de økte offentlige utgiftene dekkes inn gjennom andre finanspolitiske tiltak.

MODAG-modellen

Beregningene er gjennomført med den makroøkonomiske modellen MODAG. Modellen er utarbeidet i SSB og er basert på nasjonalregnskapets regnskapsprinsipper og næringsfordeling, og brukes blant annet av Finansdepartementet og Stortingets finanskomité for å gjennomføre beregninger av ulike finanspolitiske tiltak.


Les hele rapporten "Makroøkonomiske konsekvenser av redusert arbeidstid for skift- og turnusarbeidere" .

Kontakt