127456_om_not-searchable
/valg/statistikker/valgkamp/hvert-2-aar
127456_om
statistikk
2015-10-22T10:00:00.000Z
Valg;Valg
no
false
De politiske partiene mottok i alt 50 millioner kroner i støtte under årets valgkamp. Ap og Høyre mottok klart mest.

Valgkampbidrag2015

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Valgkampbidrag
Emne: Valg

Ansvarlig seksjon

Seksjon for befolkningsstatistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Registrert politisk parti: Politisk parti som er registrert i Partiregisteret i Brønnøysund. Et parti må oppfylle enkelte krav for å kunne registrere seg.

Valgkampbidrag er i innrapporterte bidrag på over 10 000 kroner som er mottatt i perioden 1. januar til og med fredag før valgdagen i valgår.

Med bidrag menes pengebidrag og verdien av varer, tjenester og andre tilsvarende ytelser som er mottatt vederlagsfritt eller til underpris. Herfra unntatt er ordinært dugnadsarbeid. jf. partiloven § 19 (3).

Bidrag fra privatpersoner: Inneholder alle valgkampbidrag gitt av privatpersoner.

Bidrag fra organisasjoner i arbeidslivet: Inneholder alle valgkampbidrag gitt av organisasjoner i arbeidslivet.

Bidrag kommersielle foretak: Inneholder alle valgkampbidrag gitt av kommersielle foretak («bedrifter» i næringslivet).

Bidrag fra andre: Inneholder alle valgkampbidrag gitt av foreninger og sammenslutninger, institusjoner, stiftelser eller fond eller av andre bidragsytere.

Bidrag fra andre (2013-publisering): Inneholder alle valgkampbidrag gitt av kommersielle foretak («bedrifter» i næringslivet), foreninger og sammenslutninger, institusjoner, stiftelser eller fond eller av andre bidragsytere. (I Statistikkbanken er bidrag "fra kommersielle foretak" og "fra andre" vist hver for seg for begge årgangene, men ikke i artikkelen for 2013).

Standard klassifikasjoner

Ikke relevant

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Landet, fylker, kommuner

Hyppighet og aktualitet

Toårlig, i forbindelse med hvert stortings- og kommune-/fylkesvalg

Internasjonal rapportering

Ingen

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Innberettede data lagres i Statistisk sentralbyrå. Rapporterte bidrag er offentliggjort på http://www.partifinansiering.no/a/

Bakgrunn

Formål og historie

Statistikken er basert på innberetninger fra de registrerte politiske partiene om valgkampbidrag 2015 og 2013. Partiloven ble endret 1. februar 2013 slik at i valgår blir alle organisatoriske ledd av registrerte politiske partier pålagt å innberette valgkampbidrag (se definisjon) til et sentralt register. Partilagene skal innberette bidragene senest innen fire uker etter at de mottok bidraget og senest innen fredag før valgdagen.

Brukere og bruksområder

Media, forskningsmiljøer, utdanningsinstitusjoner, politiske partier og privatpersoner.

Likebehandling av brukere

Ikke relevant

Sammenheng med annen statistikk

Finansiering av politiske partier.

Lovhjemmel

Lov om visse forhold vedrørende de politiske partiene (partiloven) §§ 18 og 19

Statistikkloven §§2-1, 2-2

EØS-referanse

Ikke relevant

Produksjon

Omfang

Datainnsamlingen omfatter alle organisatoriske ledd av registrerte politiske partier i Norge, dvs. alle hovedorganisasjoner, fylkespartier og kommunepartier, samt ungdomshovedorganisasjoner og ungdomsfylkespartier. Politiske partier er enhet i statistikken.

Datakilder og utvalg

Kilde for statistikken er Partifinansieringsregisteret som er etablert med grunnlag i Partiloven. I henhold til partiloven § 18 (4) inneholder registeret oversikt over bidragsytere og bidrag over 10 000 kroner som kommunepartier, fylkespartier og hovedorganisasjoner av registrerte politiske partier har mottatt i valgår. Registeret inneholder dessuten årlige inntektsrapporter fra samtlige partilag og fullstendig regnskap fra alle partilag som har hatt årlige inntekter på minst 12 000 kroner etter fradrag av all offentlig støtte. Videre inneholder registeret en oversikt over alle bidragsytere som i løpet av hvert regnskapsår har bidratt med gaver til en verdi av 12 000 kroner eller mer til et kommuneparti, 23 000 kr til et fylkesparti og 35 000 kr til en hovedorganisasjon (partiloven § 20 (1) (beløpsgrenser gjeldende fra og med regnskapsåret 2013). Registeret skal også gi oversikt over eventuelle bidragsytere som partilaget har inngått skriftlige politiske eller forretningsmessige avtaler med.

Fulltelling.

Datainnsamling, editering og beregninger

Det blir ikke foretatt noen editeringer eller rettinger av innrapporterte tall verken av registerfører eller av Statistisk sentralbyrå som statistikkprodusent. Inndelingen i bidragsgrupper følger dermed den tilordningen som partilagene selv har rapportert.

Statistikken er en summering av bidragene oppgitt fra de ulike organisatoriske leddene innenfor samme parti der disse organisatoriske leddene faller inn under innberetningsplikten i henhold til partiloven.

Sesongjustering

Ikke relevant

Konfidensialitet

Ikke relevant

Sammenlignbarhet over tid og sted

Første år statistikken ble publisert var for bidrag gitt i 2013.

For valgåret 2013 ble alle bidrag som ble mottatt og rapportert fra lovreguleringens ikrafttredelse 1. mars til og med 6. september 2013, inkludert i statistikken. For 2015 inngår alle bidrag mottatt fra 1. januar til og med 11. september 2015 som er rapportert til og med 6. oktober.

I statistikken for 2015 er det bare tatt med rapporterte bidrag på over 10 000 kroner etter lovens definisjon i § 18 (4). I 2013 ble det rapportert 35 bidrag på 10 000 kroner som ble tatt med i statistikken, for 2015 ble det rapportert 41 slike bidrag, de tilsvarende 410 000 kroner inngår imidlertid ikke i statistikken.

Samtlige rapporterte bidrag, også ”10 000 kronersbidrag” er publisert under overskriften Valgkampbidrag på http://www.partifinansiering.no for de to årene, uavhengig om de er rapportert innen fristen eller ikke.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Dataene er rapportert inn til det sentrale registeret ved bruk av AltInn. Alle organisatoriske ledd av registrerte politiske partier i Norge skal uoppfordret melde inn om mottatte bidrag. Statistikken er basert på denne innrapporteringen. Usikkerhet er knyttet til i hvilken grad partilagene har etterkommet innberetningskravet etter loven. Statistisk sentralbyrå har intet grunnlag for å vurdere omfanget av ikke-rapporterte bidrag.

Revisjon

Ikke relevant