118884
118884
forskning
2012-02-03T07:00:00.000Z
no

Utviklingen i strømforbruk - hva er de viktigste drivkreftene?

Publisert:

For de kortsiktige svingningene i strømforbruket fra time til time er temperaturendringer den viktigste driveren, mens prisendringer har mindre innflytelse. For den langsiktige utviklingen i strømforbruket er endringer i relative energipriser en viktig drivkraft, sammen med befolknings- og inntektsutviklingen.

Det viser rapporten Utviklingen i strømforbruket, prisfølsomheten og strømmarkedet av Bente Halvorsen. Rapporten studerer utviklingen i energiforbruket i alminnelig forsyning, både på kort sikt (time til time, dag til dag) og over en lengre periode, tilbake til 1960. Rapporten diskuterer de viktigste drivkreftene bak utviklingen i forbruket, samt hvor prisfølsomt forbruket er og hvilken rolle dette spiller for allokeringen av strøm mellom kunder og over tid.

Prisfølsomheten har betydning  

Selv om den kortsiktige prisfølsomheten er relativt liten hos sluttbrukerne, kan den være viktig for klareringen i spotmarkedet, siden den er med på å påvirke prisfølsomheten i etterspørselen i spotmarkedet. Den langsiktige prisfølsomheten i sluttbrukermarkedene betyr mest for det akkumulerte forbruket over tid, og er dermed viktigst for allokeringen av energiressursene på litt lengre sikt, for eksempel over en fyringssesong. Den langsiktige prisfølsomheten er også viktig for investeringer i produksjon og overføringskapasitet. 

De empiriske analysene viser at det tar noen uker før prissignalet fra spotmarkedet når de fleste sluttbrukere. Det følger også av analysen at det er viktig å la prisnivået variere mellom regionene dersom det oppstår skranker i markedet, slik at kundene i regioner hvor det oppstår en anstrengt kraftsituasjon får insentiver til å endre sin etterspørsel. Jo raskere disse prissignalene når strømkundene, jo mer effektivt vil markedet kunne håndtere en anstrengt kraftsituasjon.

Rapporten oppsummerer hovedkonklusjonene i vedlegg 3 og 4 i Olje og Energidepartementets rapport fra sjøkabelutredningens utvalg III (2011); Konsekvensene av at man trenger lengre tid på en ny overføringsforbindelse til Bergensområdet (BKK-området).

 

Kontakt