Ekteskapsinnvandring

Flere nordmenn enn innvandrere finner ektefelle i utlandet

Publisert:

Hvert år er det flere nordmenn enn innvandrere som finner sin ektefelle i utlandet. For hvert ekteskap mellom to innvandrere ble det inngått to ekteskap mellom en norsk og en innvandrer. Særlig har det vært en økning i ekteskap mellom norske menn og ikke-vestlige kvinner.

Ekteskapsmønstrene viser at Norge blir et stadig mer flerkulturelt samfunn. Det er tydelige sammenhenger mellom ekteskap og migrasjon. Ekteskapsmønstre er sentrale for å få et inntrykk av hvordan vi lever sammen, og for å forstå flere sider av innvandringen til Norge. Det er store forskjeller i ekteskapspraksis i ulike innvandrergrupper, både med hensyn til alder ved ekteskapsinngåelsen og hvor ektefellene kommer fra.

   

Det viser resultatene fra et prosjektet om ekteskapsmønstre i det flerkulturelle Norge som Statistisk sentralbyrå har utført på oppdrag for Kommunal- og regionaldepartementet. Les rapporten her .

Ekteskap er ikke hele bildet

Det er flere gifte i innvandrerbefolkningen enn i befolkningen ellers. Det er en rekke grunner til det. Innvandrerbefolkningen er gjennomsnittlig yngre enn gjennomsnittet i hele den norske befolkningen. Mange er i en alder der familiedannelse og ekteskap er aktuelt. Noen innvandrere har kommet til Norge som familier, mens andre har kommet alene. Noen av dem som har kommet alene har allerede vært gift og fått familien sin til Norge senere. Befolkningssammensetningen i ulike innvandrergrupper når det gjelder kjønn og alder kan fortelle oss noe om hva slags ekteskapsmønster en kan forvente å finne. Det er dessuten mange som kommer nettopp via ekteskap, enten med innvandrere eller med norske uten innvandrerbakgrunn.

Ser en bare på ekteskap, er innslaget veldig forskjellig fra gruppe til gruppe. Men trekker en inn samboerskap, blir forskjellene mindre. Likevel er det noen grupper hvor ekteskap er langt vanligere enn både samboerskap og ekteskap i andre grupper. Når en ser på forskjeller i ekteskapsmønster er det viktig å være klar over at ekteskapet tillegges svært ulike roller og funksjoner i ulike samfunn og kulturer. Blant unge innvandrere fra Tyrkia er det for eksempel langt flere som er etablert i par i ung alder enn i mange andre grupper.

De som er født i Norge gifter seg senere enn førstegenerasjonsinnvandrere

Det er foreløpig ikke så mange av dem som er født i Norge av to utenlandsfødte som har kommet i en alder hvor ekteskap er aktuelt. 87 prosent er under 20 år. Det er heller ikke mange som har giftet seg. Andelen gifte i alderen 18-23 år er høyere enn blant alle i denne aldersgruppen, men betydelig lavere enn blant førstegenerasjonsinnvandrere. De med foreldre født i Pakistan utgjør den største gruppen, og er den gruppen med flest over 18 år. Av de over 18 år, er det kun 17 prosent av mennene som var gift, og 30 prosent av kvinnene. I alle andre grupper av personer født i Norge med to utenlandsfødte foreldre er tallet på personer over 18 langt mindre, og andelene som er gift relativt små.

økning i ekteskapsinngåelse mellom norske menn og ikke-vestlige kvinner

   

Hvert år inngås det langt flere ekteskap mellom norske og innvandrere enn mellom to innvandrere. I 1990 ble det inngått rundt 900 ekteskap mellom to innvandrere og nesten 2 800 ekteskap mellom en norsk ektefelle og en ektefelle med innvandrerbakgrunn. For hvert ekteskap mellom to innvandrere ble det altså inngått to ekteskap mellom en norsk og en innvandrer.

Fra 1990 til 2001 har det vært en fordobling av innvandrere i Norge, og økningen gjelder først og fremst ikke-vestlige innvandrere. I 2001 var det 2 400 ekteskapsinngåelser mellom to innvandrere og 4 600 mellom en norsk og en innvandrer. økningen i ekteskapsinngåelse mellom to innvandrere gjelder særlig ekteskap mellom to innvandrere fra Asia og øst-Europa. økningen i ekteskap mellom innvandrere og norske gjelder først og fremst ekteskap mellom norske menn og kvinner fra ikke-vestlige land.

Én av fem norske menn i blandingsekteskap har ektefelle fra Asia

Ekteskapsinngåelser mellom norske menn og kvinner fra ikke-vestlige land blir mer og mer vanlig for hvert år. Det er særlig ekteskap med kvinner fra Asia og øst-Europa som øker. I 1990 var det flest ekteskapsinngåelser med kvinner fra Danmark (128) og Sverige (126). Ekteskap med filippinske kvinner kom på tredjeplass med 58 ekteskapsinngåelser. I 2001 var det flest ekteskapsinngåelser med kvinner fra Thailand (435), Russland (358) og Filippinene (238). Per 1. januar 2002 var det 33 100 norske menn som var gift med en kvinne med innvandrerbakgrunn og 23 300 norske kvinner gift med menn med innvandrerbakgrunn. Blant norske kvinner i blandingsekteskap er det langt større innslag av ekteskapsinngåelser med ektefeller fra vestlige land. Menn med bakgrunn fra Danmark, Sverige og USA er det vanligste. Den største gruppen av ekteskapsinngåelser med ikke-vestlige menn gjaldt i 2001, på fjerdeplass, menn fra Tyrkia (117).

Store forskjeller i innvandreres ekteskapsmønster

   

Det er store forskjeller i ekteskapsinngåelser mellom innvandrere fra ulike land, og til dels også mellom kvinner og menn. Blant innvandrere fra vestlige land er det store flertallet gift med norske ektefeller. Blant ikke-vestlige innvandrere er mønsteret mer sammensatt. I hovedsak er innvandrere fra ikke-vestlige land gift med innvandrere fra samme land, eller fra samme region. Unntaket er de gruppene der mange kvinner kommer nettopp i forbindelse med ekteskap med norske menn. Blant kvinner fra Thailand var for eksempel 93 prosent av gifte kviner gift med menn fra Norge per 1. januar 2002. Den andre ytterligheten finner vi blant for eksempel innvandrere fra Pakistan hvor 1 prosent av kvinnene er gift med norske menn, og 3 prosent av mennene er gift med norske kvinner.

Innvandrere med bakgrunn fra Pakistan er blant de gruppene hvor flertallet er gift med ektefeller med samme landbakgrunn. Andre grupper med lite innslag av ekteskap med norske og høyt innslag av ekteskap med personer med samme landbakgrunn er innvandrere fra Irak, Vietnam, Bosnia-Hercegovina, Sri Lanka og Somalia. For noen er dette en følge av at de allerede var gift ved innvandringen, for andre er det kort botid i Norge som er forklaringen. Men i andre grupper er mønsteret tydelig et resultat av preferanser. I noen ikke-vestlige grupper har innslaget av ekteskap med norske ektefeller blitt mindre siden 1990.

Tre av fire pakistanere finner ektefelle i utlandet

I 2003 har det vært mye diskusjoner i media om at innvandrere stadig henter ektefeller til Norge fra utlandet. Vi har sett på ekteskapsinngåelser mellom en som bor i Norge og en som ikke bor i Norge når ekteskapet blir inngått. I noen grupper er det mange som finner ektefeller i utlandet. Blant innvandrere med bakgrunn fra Pakistan bosatt i Norge fant tre av fire i årene 1996 til 2001 ektefelle i utlandet. 95 prosent giftet seg med en person med pakistansk bakgrunn, 21 prosent bodde allerede i Norge ved ekteskapsinngåelsen. Blant innvandrere fra Vietnam er det flere som finner ektefelle i Norge. En av tre giftet seg med en som ikke bodde i Norge. Resten fant ektefeller i Norge, de fleste med bakgrunn fra Vietnam.

Skilsmisser i ekteskap der begge eller en av ektefellene er norske, etter ekteskapets varighet. 1990-1999. Prosent

I rapporten om ekteskapsmønstre i det flerkulturelle Norge har vi sett på mulige henteekteskap blant ti grupper av innvandrere 1 , fra Pakistan, Vietnam, Irak, Tyrkia, Marokko, Sri Lanka, India, Bosnia-Hercegovina, Somalia og Gambia. Blant innvandrere fra disse landene ble det til sammen inngått ekteskap med 8 300 ikke-bosatte ektefeller og 3 500 ektefeller som var bosatt i Norge. Henteekteskap kan ha utgjort nær 60 prosent av ekteskapsinngåelsene for disse 10 innvandrergruppene.

Nordmenn henter flere ektefeller i utlandet enn innvandrere

Statistikken viser at det er langt flere norske som gifter seg med personer som ikke bor i Norge enn innvandrere som gifter seg med noen som ikke bor i Norge. Blant alle innvandrere ble det i perioden 1996 til 2002 inngått 10 500 ekteskap mellom en innvandrer og en som ikke var bosatt i Norge. I samme periode inngikk norske 16 000 ekteskap med ikke-bosatte ektefeller. Ekteskap mellom norske og ikke-bosatte øker mer enn ekteskap mellom innvandrere og ikke-bosatte. Som vi har sett gjelder økningen først og fremst ekteskap mellom norske menn og kvinner fra ikke-vestlige land.

Blandingsekteskap mest utsatt for skilsmisse

Ekteskap der begge ektefellene har bakgrunn fra samme land er generelt sett mer stabile enn ekteskap der ektefellene kommer fra forskjellige land, men det er forskjeller i forhold til hvilket land ektefellene kommer fra. Ekteskap mellom to personer med ulik bakgrunn er mer utsatt for skilsmisse. Norske kvinners blandingsekteskap går oftere i oppløsning enn ekteskap mellom norske menns. Ekteskap mellom norske kvinner og menn fra Asia og Afrika er mest utsatt.

Sammensatt bilde

Rapporten om ekteskapsmønstre i det flerkulturelle Norge viser at bildet er svært sammensatt. Det er store forskjeller i ekteskapspraksis i ulike grupper og en nær sammenheng mellom ekteskap og innvandring. Folk gifter seg i økende grad på tvers av nasjonalitet og geografiske avstander. Dette gir sammensatte utfordringer når det gjelder innvandring og innvandringsspørsmål.

1 Blant innvandrere fra Pakistan, Tyrkia og India de som er født i Norge av to utenlandsfødte foreldre tatt med, ellers gjelder tallene for førstegenerasjonsinnvandreres ekteskapsinngåelser. I de andre gruppene er det svært få, om noen, blant de som er født i Norge som har giftet seg fra 1996-2001

Tabeller:

Kontakt